Sunday 24 August 2014

Resepi Roti


 Assalamualaikum and helloo peeps..*senyum kenyit mata sikit

       Okay, hari ni nak kongsi resepi roti pulak. Resepi ni sebenarnya untuk roti mexican bun ataupun lebih dikenali sebagai roti yang ala-ala rotiboy tu. Minggu lepas ada la buat roti mexican bun tu dan roti dia sangat la lembut dan gebuuss.. (itu yang penting). Resepi mexican bun nanti saya huplooad ye. Sebelum tengok resepi nie gambar roti yang dibuat
ngeh ngeh ngeh..ni dia rupa roti tu..ni first time buat
ni 2nd time. This one is more lembut kat atas dia sebab aku guna suhu tinggi sikit dan nampak lebih gebus.

Dah tengok gambar nie pulak resepi dia. Sumber kat  SINI ye. Nak buat resepi mexican bun pon  boleh refer link diatas.
Resepi Roti(Doh Manis)

  • Bahan untuk Doh Manis 
  • 500 gram tepung roti, diayak
  • 20 gram tepung susu, diayak
  • 75 gram gula kaster
  • 1 sudu teh) garam
  • 1 1/2 sudu teh yis segera
  • 1 biji telur, dipukul sedikit
  • 270 gram (270 ml) air atau susu segar (kalau sudah menggunakan susu tepung jangan guna susu tapi gunakan air)
  • 60 gram mentega, dilembutkan
  • *aku tambah 1 sudu teh bread improver
Cara-cara
1. Campurkan tepung yang telah diayak, gula kaster dan garam didalam mixer dan putar pada kelajuan perlahan selama 1 minit.
2. Masukkan yis, telur dan air. Putar selama 1 minit pada kelajuan perlahan dan kemudian pada kelajuan sederhana selama 8 minit.
3. Masukkan butter dan gaul hingga sebati selama 5 minit pada kelajuan sederhana sehingga adunan roti menjadi lembut dan licin.
4. Kemudian bulatkan adunan setiap bahagian 60gram. Bentukkan bulat. Tutup dengan kain lembab dan biarkan selama 10 minit.
5.Bentukkan roti sesuka hati dan biarkan selama 45 minit sebelum di glis dan di bakar.

*sebab mixer aku yang kecik punya uli guna tangan je. lambat sikit tapi still jadi.
*Glis tu aku guna kuning telur+susu sikit..

Cara aku pintal roti tu boleh rujuk di SINI. Step by step dia tunjuk..Boleh la refer kat situ..

No comments:

Post a Comment