Tuesday, 8 November 2011

Moderate recipes..

    Assalamualaikum and hello.
Hari ni nak share resepi yang sebenarnya pakai buat je guna bahan yang ada kat rumah.
    Kebetulan tengah bosan, dan bahan pula semua ada kat rumah, so terjadi lah projek mereka ni. Jom tengok gambar dulu yeeee...



                  
                                              Bebola daging....hehehehe






                 

Nugger Ayam homemade










                                 

                 Gambar dah tengok,jom tengok resepi..:)

Resepi Bebola Daging/Breadcrumb


Bahan
1.Isi ayam/daging yg hancur(blend sendiri pon boleh.(Saya blend  sendiri jer..)
2. lada hitam,lada sulah,jintan manis,jintan putih and garam(secukup rasa, bergantung kepada jumlah isi ayam/daging)
3.Breadcrumb/Serbuk Roti
 Cara:
1.Isi ayam yang diblend ataupun yang readymade tu dicampur dengan semua rempah diatas sehingga sebati.
2. Setelah sebaati boleh buat bentuk yang disukai.
3. Celup ke dalam telur dan celup dengan serbuk roti.
4. Ulang langkah 3 sekali lagi.
5. Bebola daging dan nugget ayam sedia untuk digoreng.
6. Boleh dihidang bersama sos dan mayonis.

Resepi Breadcrumbs/Serbuk Roti
1. Beberapa keping roti dibakar dan diblend. 
2. Selepas diblend sehingga hancur, bakar lagi selama 3 ke 5 minit.( Breadcrumb ni warna putih bukannya berwarna keemasan seperti dikedai)


2 comments: